Czy wiesz, że… Aloes był znany i stosowany już od 7 tys. lat. Nadal fascynuje on ludzi na całym świecie. Na wschodzie zwany był powszechnie „cudowną rośliną”. Pierwsze wzmianki o właściwościach aloesu znajdziemy w starożytnych i indyjskich traktatach medycznych. Aloes wspomaga odporność, reguluje przemianę materii, poprawia trawienie i przeciwdziała zaparciom.
Czy wiesz, że… Aloes był znany i stosowany już od 7 tys. lat. Nadal fascynuje on ludzi na całym świecie. Na wschodzie zwany był powszechnie „cudowną rośliną”. Pierwsze wzmianki o właściwościach aloesu znajdziemy w starożytnych i indyjskich traktatach medycznych. Aloes wspomaga odporność, reguluje przemianę materii, poprawia trawienie i przeciwdziała zaparciom.
Czy wiesz, że… Tradycja ludowa uznawała głóg za doskonały środek wzmacniający serce oraz regulujący kłopoty ze snem. Medycyna akademicka zajęła się nim w XIX wieku. Odtąd powstaje wiele produktów z udziałem jego owoców. Głóg znany jest również, ze swoich właściwości relaksujących i odprężających.
Czy wiesz, że… Miano „złota Syberii” rokitnik zawdzięcza nie tyle barwie jagód, co wszechstronnemu zastosowaniu i wartości odżywczej. Już w starożytności był ceniony za swoje właściwości zdrowotne i odżywcze. Od wieków posługuje się nimi medycyna tybetańska. Podczas I wojny światowej suszone owoce zastępowały syntetyczną witaminę C.
Czy wiesz, że… dobroczynne właściwości granatów były znane już starożytnym Sumerom. Na bliskim wschodzie uznawano go za szczególny owoc, m.in. w judaizmie, gdzie miał on duże znaczenie obrzędowe.
W wielu kulturach owoc ten był symbolem płodności, a kwiaty granatowca symbolizowały miłość. Owoc granatowca był uważany w starożytnej Grecji za symbol wiecznej młodości i płodności.
Czy wiesz że… Acerola, zwana również wiśnią z Barbados, wiedzie prym wśród owoców pod względem zawartości witaminy C. Jeden owoc aceroli ma tyle witaminy C co kilogram cytryn! Acerola pochodzi z wysp karaibskich i Ameryki Środkowej. Przypuszcza się, że Indianie z wysp karaibskich przenosili nasiona lub rośliny podczas migracji pomiędzy wyspami i używali acerolę już w czasach prekolumbijskich.
Czy wiesz, że… Dzika róża znana jest od najdawniejszych czasów, a jej owoce stanowiły pożywienie dla ludzi pierwotnych. Starożytni Rzymianie wypełniali jej płatkami poduszki, co miało poprawiać sen i tonizować układ nerwowy. Obecnie dziką różę stosuje się jako surowiec zielarski.
Czy wiesz, że… Maliny były zalecane już w starożytnej Grecji przez “ojca medycyny” Hipokratesa. W XVI wieku szwajcarski lekarz Conrad Gesner polecał zażywać syrop malinowy przy problemach przeziębieniowych.
Czy wiesz, że… Wysoka kwasowość owoców żurawiny pomaga utrzymać prawidłowe pH układu moczowego, zapewniając komfort i dobre samopoczucie.
BURAK
Burak - suplement diety w formie płynnej, wyprodukowany z soku 100% z bulw buraków ćwikłowych z dodatkiem naturalnej witaminy C pochodzącej z ekstraktu z owoców camu camu. Pasteryzowany.
Nazwa „Skrzyp” pochodzi od charakterystycznego „skrzypnięcia” jakie wydaje z siebie ta roślina pod wpływem przydepnięcia. Jego przyczyną jest duża zawartość krzemionki w płonnych pędach rośliny. Zielone pędy wyrastają późną wiosną i wyglądem przypominają małe jodełki, stąd potoczna nazwa Skrzypu Polnego – jedlina polna.
Aronia trafiła do Europy z Ameryki Północnej, gdzie rozpowszechniła się jako roślina owocowa i ozdobna. Jednak jej prozdrowotne znaczenie zostało odkryte stosunkowo niedawno. W różnych miejscach na świecie, w tym również w Polsce, prowadzono szereg badań naukowych, które potwierdziły dobroczynny wpływ tego owocu na nasz organizm.